Tips

Tips

Wintertips
Juist de wintermaanden betekenen zware tijden voor uw auto. Dit is terug te zien in het grote aantal pechgevallen als het koud is. Pech is (in de winter) vaak het gevolg van slecht-functionerende auto-onderdelen. U kunt zelf al vele soorten winterproblemen verhelpen. Autoservice Vaessen voorziet u graag van een aantal tips:

  • Ruitenwisservloeistof: De meest gebruikte vloeistoffen heten anti-vries, omdat zij niet bevriezen wanneer opgeslagen in het reservoir. Wanneer de vloeistof op de raam gespoten wordt, kan deze een bevroren laag veroorzaken. Autoservice Vaessen heeft een ruitenwisservloeistof opgenomen in haar assortiment, die zo hoog geconcentreerd is dat deze ook op de voorruit niet bevriest.Heeft u geen gebruik gemaakt van deze vloeistof en werken uw ruitensproeiers niet meer? Leg dan zakjes warm water op de sproeikopjes. Als het reservoir bevroen is, bijvoorbeeld door gebruik van zomervulling, vul deze dan aan met warm water. Wanneer het reservoir ontdooit is, moet u het water vervangen door een meer geschikte vloeistof. Overigens kunt u voorkomen dat uw ruitenwissers 's nachts vastvriezen door deze overeind te zetten, maar dit moet u niet doen wanneer u in dicht bij een café of jongerenhangplek woont. 
  • Bevroren sloten: Het klinkt voor de hand liggend, maar bewaar de slotontdooier nooit IN uw auto. U kunt deze dan niet gebruiken wanneer u het nodig heeft. Heeft u geen slotontdooier bij de hand? gebruik dan een zakje warm water, of ga vijf minuten met uw lijf tegen het slot staan. 
  • Dichtgevoreren portier: Probeer het ijs tussen de deurrubbers te breken door de deur iets verder aan te drukken. Wanneer dit niet lukt kunt u proberen de knelpunten op te warmen met zakjes warm water of een föhn. Let er met een föhn wel op dat u niet te lang op de zelfde plek blijft. Een raam kan hierdoor barsten. 
  • Bevroren handrem: Probeer in eerste instantie de rem verder aan te trekken. Hierdoor kan het ijs breken. Wanneer dit niet lukt dient u de motor 15 minuten stationair te laten lopen. Hoewel vervelend, is het het beste om de kachel in de auto uit te zetten, zodat de motor sneller warme wordt. Binnen een kwartier is uw handremkabel ontdooit. Overigens kunt u een bevroren handrem voorkomen door de auto bij parkeren in de tweede versnelling en niet op de handrem. 
  • Winterbanden: Wanneer in de herfst de temperatuur begint te dalen, moet u contact op nemen met uw garage (Autoservice Vaessen staat u graag te woord). Omdat het wegdek bij lage temperatuur, sneeuw, vorst en ijzel steeds gladder wordt, is het belangrijk dat u hierop anticipeert door goede winterbanden aan te schaffen, die uw remweg aanzienlijk verkorten. Tevens geven de banden uw auto veel meer grip in bochten en bij oneffenheden in de weg.  

Airconditioning
Een airco kan ook uitstekend dienst doen wanneer het niet warm is. De airconditioning haalt namelijk vocht uit de lucht en helpt zo tegen condens en het beslaan van de ramen.

Schakel de airco enkele minuten na het starten van de auto pas in. Dat bespaart brandstof en voorkomt onnodige slijtage aan de koppeling van de compressor.

Schakel de airco vast uit voordat u de auto uitzet. Dit voorkomt wederom condensvorming in de installatie en kans op stankoverlast. Tevens voorkomt het de bekende “klap“ door het temperatuursverschil bij het uitstappen. Zet de airco daarom ook niet te koud.

Vooral als de buitenlucht een hoge vochtigheidsgraad heeft, dan kan de airco condenswater onder de auto afgeven. Dit is een normaal verschijnsel.

Rijd bij hoge temperaturen in de zomer eerst even met de ramen open, zonder de airco in te schakelen. Zo bereikt u eerder de gewenste binnentemperatuur.

Laat minimaal jaarlijks uw airco reinigen. Tijdens het reinigen wordt er een antibacteriële behandeling uitgevoerd waarmee geurvorming en bacteriegroei wordt voorkomen. Vervang ook het interieurfilter! 

Laat minimaal eens per 2 jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren aan uw airco. Dan worden alle onderdelen van de airco gecontroleerd, het koelmiddel wordt ververst en de olie wordt gecontroleerd en zonodig aangevuld. Zo garandeert u de ijskoude werking van uw airco.